Bir Çöl Bitkisinin Müthiş Marifetleri Hakkında

0
247

 

Bir Çöl Bitkisinin Marifetleri hakkında;

İtalyan Rahip Clavijero 1789 yılında Amerika yerlilerinin bu bitkiyi yaraların tedavisinde ve doğum ağrıları için kullandığını, saç köklerine kafalarına sürdüğünü fark etmiş. Kızılderililerin, uzun ve bakımlı saçları düşünüldüğünde jojoba yağının özellikle saç için etkisi hemen anlaşılıyor.

Kullanımı 300 yıl önceye dayanan Jojoba’nın anavatanı, Amerika’nın Arizona, Kalifornia ve Meksika’daki Sonara Çölü.

1933 yılında jojoba bitkisi üzerine inceleme yapan bilim adamları tohumundaki mum doğasındaki yağın, diğer bitkilerdeki yağlardan çok daha farklı olduğunu ve “kaşalot” türü balinanın yağına eşdeğer olduğunu keşfetmişler. İkinci Dünya Savaşı sıralarında bitkinin önemi artmış ve yaraların iyileştirilmesi için kullanılmış. Daha sonrasında isekozmetikten ilaç sanayisine, uzay teknolojisine kadar birçok alanda kullanılır olmuş.

Yeni biten yaz sezonun ardından,  güneşten zarar görmüş saçların güçlenmesi ve canlılık kazanması için jojoja yağını aynı miktarda Hindistan Cevizi yağı ile karıştırarak saç uçlarınıza veya kurumuş diplere friksiyon yaparak yedirip, sıcak havlu ile sarıp yarım saat bekletip, sonra doğal bir sabun –defne sabunu, zeytinyağlı sabun, ısırgan sabunu- veya şampuan ile yıkayıp, durulayın. Bu kadar zaman ayıramam derseniz, şampuanınıza iki tatlı kaşığı jojoba yağı karıştırın.

Jojoba yağının pek çok bitkisel bakım reçetesinde kullanılmasının ana sebebi vücudun doğal olarak ürettiği yağla benzerlikler taşımasıdır. Jojoba yağı zeytinyağı gibi akıcı kıvamda olmayıp kolayca eriyebilen krem formundadır. Bu sebeplerle tüm cilt tiplerinde yüz ve beden için rahatlıkla kullanılabilir.

Diğer kullanım alanlarını şöyle sıralayabiliriz;

  • Göz makyajı dahil olmak üzere yüzdeki makyajı kolaylıkla ve nazikçe temizler.
  • Saçların uzamasını ve güçlenmesini sağlar. Saça parlaklık ve yumuşaklık verir.
  • Kuru cildi nemlendirirken, yağlı ciltteki yağı dengeler.

  • Doğum sonrası çatlakların önlenmesinde idealdir.
  • Cilde esneklik kazandırarak karın ve bacaktaki çatlakları önler.
  • Sivilceli ve yıpranmış ciltlere faydalıdır. Ciltteki yanmayı ve dökülmeyi hafifletir.
  • Sporcularda ayak kremi olarak kullanılır.
  • İltihaplı egzemalarda ve selülit tedavisinde kullanılır.
  • Romatizma ağrılarında eklem iltihaplanmalarında, kireçlenmelerde olumlu etkisi görülür

.  Güneş sonrası içinse Jojoba baz yağı, cildinizi besleyip parlatarak harika bir güneş sonrası bakımı yapar.

Jojoba yağını aydınlık olmayan, serin ve kuru bir yerde saklarsanız uzun bir süre kullanabilirsiniz. Jojoba yağını buzlukta, buzdolabında veya klimaya yakın yerlerde saklamayın. Jojoba yağı donduğunda besleyici özelliğini kaybediyor.

Jojoba – Yoyoba Yağı için >>>

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu buraya yazınız!
Lütfen isminizi buraya yazınız